domingo, 6 de setembro de 2009

Pitosto che viver sento ani a stento, vìverghene solche sinquanta, ma contento!

Nissun restarà par semensa.

Ogni tanto vien fora na notìssia: ‘No se deve magnar questo, no se pol bever quelo!’ Pure bale, no sté créderghe. Par dedrio de ste novità falsamente sientìfiche ghe ze dei interessi de grande imprese, de trusti internassionai, che i ne frega sempre, come e quando ghe par meio a lori.

Ve ricordeo quando i ne ga proibìo de magnar butiro? La notìssia: ‘El butiro el fa mal, el causa questo e quelo!’ Saveo parché? Parché i voleva che se magnesse margarina, sta inmondìssia che i la fa lori nte le so fàbriche! Ma mi ve domando: ‘Lori, tanto i paroni dele fàbriche de margarina, come i mèdeghi che, par soto via, i guadagna qualche scheo par proibir el butiro, màgneli sta sporchìssia?’ Nò, cari, lori no i ze mia stùpidi, lori i magna butiro, e de quel bon! E gnanca mi no magno margarina, posso esser póaro, ma nò cossì tanto coion! Mi magno butiro, e la margarina ghe la dago ai cagni!

Dopo i ne ga proibìo de magnar ovi. La bagna, la grassa de porco, alora, gnanca pensar! Ve ricordeo? I mèdeghi, un pi papagal che l’altro — co uno el dise na cosa, i altri i la ripete —, i la gaveva su col colesterol. El colesterol, l’era in moda. Dopo, sonti mi parché, i ga liberà i ovi: se pol magnàrghene uno e anca due, ogni tanto. Bale, cari, bale! Non vui mia dir che se ghen magne na stomegada a ogni di, ma un ovo, ogni tanto, el fa ben. E se lo fé frito ntel butiro, ben consà — co na presa de sal, nantra de pévero pena masnà, un dent de aio taià fin come la carta e le foiete de’n ramet de timo —, l’è un piato de prima qualità, màssima se gavé a man un corneto de pan pena fato, par magnar insieme!

Sti ani, in colònia, se cosineva tuto co la bagna, na bagna sana e odorosa, fata a casa co se copeva qualche porsel. De oio se ghen cognosseva solche due sorte: quel de rìssino, che se’l beveva na volta al ano, par netar fora de budele, e quel de oliva, l’oio bon, che se’l dopereva pi par remèdio che par altro. Sol i pi siori i dopereva altre sorte de oio, e solche par consar la salata. I siori i dopereva oio de mìlio, o de riso, o de rosegoti de coton. I altri, o sia, i pi tanti, i conseva la salata co la panseta — chi ghen’aveva — o col lardo, taiadi a tocheti e friti nte na padela, e dopo mescoladi con sal, pévero e aseo. E nissun gaveva sto maledeto colesterol, o, se’l lo gaveva no’l ghe ga mai causà gnessun mal. Se moriva de vècii! Tanti i riveva ai otanta e anca ai novanta passa ani, e ’l colesterol che’l ndesse farse ciavar!

Adesso, invesse, fora par le colònie, magnando sta sporchìssia de margarina, par consìlio dei dotori, doperando oio de soia — che l’è cossì rugno e spussorento che mi no ghe lo dò gnanca ai cagni! —, le persone le more zóvane, con quaranta o sinquanta ani, e dele olte ancora meno. I more tuti de’n brutomal, de cànser! Sicuro che no l’è mia par causa dela margarina o del oio de sòia, ma par via dei maledeti veleni che i ghe dà su ai pomi, a l’ua, al mìlio, al formento, … E ’lora, cossa zelo che copa: i ovi, el butiro e la bagna o i agrotòsseghi? Fàssile risponder, mia vera?

Magnar, ghe vol magnar; bever, ghe vol bever! Questa si la ze na verità sacrossanta. E ’l magnar se lo fa con quel che ocorre, mai pensar se’l pol far o no far mal. Quel che se magna el ga de ’ver saor, el ga de ’ver gusto, el ga de esser bon de magnar. Se la risseta la dise que ghe vol bagna, se ghe mete bagna, se la dise che ghe vol butiro, se ghe mete butiro, se la dise che ghe vol càperi, se ghe meti i càperi, se la dise che ghe vol zaferàn, se ghe mete el tanto de zaferàn che ocore, se la dise che ghe vol oio bon, se ghe mete oio d’oliva stravèrgine, de quel pròpio bon.

E’l vin? No’l ga mai fato mal a nissun. Sicuro che, bevéndoghene massa, se pol far la ciuca e far, par via de conseguensa, qualche stupidàgine, ma un o due bicieroti a ogni pranzo, el fa ben, el giuta la digestion. Ma vardé, no sté far colomia col vin! Bevé solche de quel bon, che, magari, el costarà na s-cianta depì, ma vale la pena. E mai desmentegar el provèrbio che gavemo imparà dei nostri vècii, che i ga vivesto squasi sento ani: L’aqua la smarsisse i pai; el vin el fa cantar!A mi me piase cosinar, e, a casa mea cosino mi. I è ani che fasso el cogo tuti i di, meno se son magagnà, parché alora cosina la Elisa, me moier. Nte i magnari che fasso, ghe meto dentro tuto quel che ocor, sensa badar el tanto che’l costa e gnanca quel che i dise i dotori. Se pol far qualche sacrifìssio, qualche sparagno in altre cose, ma nò ntel magnar, mai ntel magnar. Ntel magnar no se pol far colomia. Quando uno el me dise che no’l fa questo o no’l fa quelo parché l’è caro, parché el guasto l’è grando, mi ghe ricordo due provèrbii che me poro nono Tòfolo el li diseva sempre che ocoreva: 1) ‘Se anca le cose le va mal, el corpo no’l ga de patir!’ 2) ‘El casson no’l ga scarsela!’, o sia, de sta vita no se porta via gnente. Magnar mal, cari, l’è el pègio patir del mondo!

Nenhum comentário:

Postar um comentário